cd uitbrengen in 11 eenvoudige stappen Een introductie

Alles wat je wilde weten over je eigen cd uitbrengen

Als je besluit om je eerste cd album uit te brengen komt er nogal wat op je af. Waar jij je eerst focuste op datgene waar je goed in bent, muziek maken, word je nu met allerlei zaken geconfronteerd waar je minder kaas van hebt gegeten.

cd laten drukkenVan artwork tot copyright, en van mastering tot marketing. Ga er maar aan. Als professionals in de muziekindustrie zien we vaak dat bijkomstigheden bij het opnemen en promoten van een cd een verlammend effect kunnen hebben. Je begon zo enthousiast, maar die bomen en het bos…

Geen paniek!

Als jij je aandacht vooral richt op je muziek, helpen wij je met het tot stand brengen van een waanzinnige cd-productie. We zullen je niet alleen uitleggen wat er allemaal komt kijken bij het maken van je eigen album. We doen meer. We maken het eenvoudig, haalbaar en leuk. Laat me je vertellen hoe.

Stap voor stap naar je eigen cd album

De blog die je nu leest is een introductie op een serie blogs, waarin iedere keer een deel uit het proces van het maken van een eigen album belichten. Zo nemen we je stapsgewijs aan de hand en bewandelen we samen de route die je beloopt van de oefenruimte naar je releaseparty. En we plegen nazorg. We geven we je post-release tips om je cd na het uitbrengen in de stereo’s van toekomstige fans te doen belanden.
Om je een idee te geven van de zaken waar je rekening mee moet houden als je een cd opneemt geven we je hier vast een overzicht van de onderwerpen die we zullen behandelen:

Een plan van aanpak

Je begint het maken van een cd met het opstellen van een plan (stap 1). In onze volgende blogs laten we zien hoe je je roadmap naar het uitbrengen van je cd in kaart brengt. Een goede voorbereiding is het halve werk, en helpt je sneller en eenvoudiger naar het gewenste resultaat.

Aan de slag

Vervolgens ga je je plan uitvoeren. We denken in onze blogs mee over het realiseren van de voorbereidingen. Hoe ga je het album financieren (stap 2) . Heb je bijvoorbeeld al aan crowdfunding gedacht?  En hoe neem je eigenlijk een album op en wat moet je weten over mastering (stap 3)? Heb je ideeën over artwork (stap 4)? Hoe ga je zorgen dat je cd er niet alleen prachtig uitziet, maar ook past bij jouw muziek en imago? Hoe zit het met copyright (stap 5) en hoe regel  je merchandise (stap 6) bij je cd release?

Cd persen en cd uitbrengen

Als je alle materialen hebt ontwikkeld komen we aan bij misschien wel het leukste onderdeel van het proces: het opgeleverd krijgen van je album en deze releasen. We schrijven hoe en waar je een cd album kunt laten persen (stap 7). En als je het resultaat van je inspanningen in handen hebt: hoe ga je deze cd uitbrengen (stap 8)? Waar moet je aan denken en hoe laat je zoveel mogelijk geïnteresseerden meedelen in de feestvreugde?

Distribueren en promoten

Daarmee komen we bij het laatste deel van je productieproces. De laatste blogs van deze serie behandelen de distributie (stap 9) en promotie (stap 10) van je album. Hoe ga je potentiele fans vinden, binden en boeien (stap 11)? Via welke kanalen breng je je album onder de aandacht? We denken vanuit onze expertise met je mee om je bereik te vergroten en als muzikant door te kunnen groeien.

Tot slot

Voor we in de komende blogs echt aan de slag gaan nog even het volgende. Wij zijn al jaren hard aan het werk om muzikanten van dienst te zijn in het uitbrengen van hun eigen album. Als DeCDPerserij.nl hebben we een enorme trackrecord van geslaagde cd producties. We hopen natuurlijk dat je jouw cd album straks bij ons laat persen en leveren daarbij allerlei aanvullende diensten, zoals merchandise, bemiddeling in distributie of het ontwerpen van artwork.

Maar ons doel is vooral dat jij op een manier die jou past aan je muziek kunt werken. Doe daar je voordeel mee. Als je zaken graag zelf regelt, doe dat dan. Sla onderwerpen die in onze blogs voor jou niet relevant zijn over. De charme van independent (dat ben je als je niet onder een platenlabel werkt) ligt immers in de vrijheid die je hebt als muzikant. Dat moedigen wij alleen maar aan. En als je tips of vragen hebt, laat het ons weten. Zo werken we samen aan het verwezenlijken  muzikale dromen. Voor jou en al die mensen die straks gaan genieten van goede muziek!

cd uitbrengen? starten maar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>