Je eigen cd uitbrengen Stap 1: De voorbereidingen

Tussen het ontstaan van een goed idee, en het realiseren van hiervan, zit een wereld van factoren die ertoe leiden dat lang niet iedere wens werkelijkheid wordt. Jij hebt een goed idee: je muziek uitbrengen op een eigen album. Wij willen je helpen om te zorgen dat jij dit doel bereikt.

Een goed begin…
De eerste stap op weg naar je eigen album is het maken van een gedegen plan van aanpak. Omdat je in dit stadium waarschijnlijk niet precies weet wat er op je af komt, brengen we in deze blog in kaart waar je rekening mee moet houden. We leggen je uit welke vragen je voorafgaand aan de productie moet beantwoorden. Aan de hand van deze uitkomst maken we in de volgende blog samen een plan van aanpak. We maken het je makkelijk. Wij noemen de stappen, en jij vult ze in. Daar gaan we!

 1. 1.             Maak het werkelijkheid: wat wil je maken?
  Je bent op een punt dat datgene wat je in je hoofd hebt, op papier moet komen. Je hebt vermoedelijk prima, maar wat vage ideeën over wat er op je album moet komen, en hoe het eruit moet gaan zien.
  Je begint met het concreet maken van het plaatje, door samen met de andere betrokkenen hardop na te denken over wat je gaat maken. Pas als je dit duidelijk hebt kun je actie gaan ondernemen. Maak je een cd of vinyl productie? Maak je een EP of een volledig album? Misschien breng je je album uit op een eigen app?  Of kies je voor een combinatie?
  Als je weet wat je wilt maken, bepaal je het belangrijkste: namelijk wat er op het album komt. Moeten er nieuwe liedjes geschreven worden? Neem je alleen eigen werk op of (ook) covers? Houd er in het laatste geval rekening mee dat je regelwerk rond de rechten hebt (schik niet, daar komen we op terug).
  Ook schets je een beeld over de stijl en de sfeer van het album. Laat je inspireren door je voorbeelden. Afhankelijk hiervan zet je vast wat ideeën op papier over de titel van het album en het artwork. Hoe wil je ongeveer dat het drukwerk eruit komt te zien?

En voor wie maak je het album? Zorg dat je album aansluit bij je doelgroep.
Vraag je ook af waarom je eigenlijk een album op wilt nemen. Als je door wilt breken, een groot publiek wilt bereiken en het album veel promotiedoeleinden wilt gebruiken maak je een ander product dan wanneer je een kleine oplage wilt verspreiden onder een selecte groep bestaande liefhebbers.

 

 1. Maak het haalbaar: hoe wil je het maken?
  Nu je de bovenstaande vragen hebt beantwoord, begint je album al wat vorm te krijgen. We weten nu wat je maakt.  Maar je wilt dat de theorie zich vertaalt in de praktijk. Dus maken we het nog een stukje concreter door vragen te beantwoorden over hoe je het gaat maken: Welke mensen en middelen heb je nodig? Ga je de nummers opnemen in een studio of in een eigen ruimte? Wie gaat het artwork verzorgen? Besteed je dat uit of is er een creatieveling in je eigen band die hiertoe in staat is? Wie bewaakt de planning en wie houdt zich bezig met de financiën? Over dit laatste, een cruciale vraag is hoe je de boel wilt financieren en wat je budget is. Een cd maken kost niet alleen tijd maar ook geld. Breng ik kaart welk budget er beschikbaar is. Hiermee bepaal je voor een groot deel wat mogelijk is. Maar, zoals we later zullen laten zien, je kunt een beperkt budget prima compenseren met creatieve oplossingen. Een goed album hoeft niet duur te zijn.

Om het je makkelijk te maken hebben we een checklist met bovenstaande vragen opgesteld. Dus nodig de mensen uit die mee kunnen denken en doen. Zorg voor een pot koffie of een kratje bier en loop samen de vragenlijst af. Je zult gegarandeerd inspiratie en goede moed opdoen. En dat is nu precies wat ten grondslag ligt aan een goed album.

In de volgende blog gaan we een stap verder met de voorbereidingen. We schrijven dan samen met jou en je muzikale vrienden een stappenplan, waarin je in kaart brengt wat wanneer en door wie geregeld wordt. Tot die tijd raden we je aan vooral lekker te gaan spelen en oefenen. Je weet nu wat er op je album moet komen. Zorg dat het goed wordt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Checklist

Maak je eigen album Stap 1

Schets ‘het plaatje’

Het idee: Wat wil je gaan maken?

Maak je een cd, lp, EP, app en/of iets anders?

 

Wat komt erop?

 

Voor wie maak je het album?

 

Welke stijl/sfeer moet het album hebben?

 

Waarom wil je een album maken? Wat is je doel?

 

De uitvoering: Hoe ga je het maken?

Welke mensen en middelen heb je nodig?

 

Ga je de nummers opnemen in een studio of in een eigen ruimte?

 

Wie gaat het artwork verzorgen?

 

Wie bewaakt de planning?

 

Welk budget heb je beschikbaar?

 

Wie houdt zich bezig met de financiën?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>