Je eigen cd uitbrengen Stap 2: De financiën. Het realiseren van een crowdfundingproject

Aan de hand van de vorige blog, heb je ongemerkt en razendsnel, een crowdfundingproject opgezet. Nu is het tijd dat jouw plan wereldkundig wordt gemaakt. Je gaat supporters zoeken. Hoe creatiever je bent, hoe hoger je kans van slagen is. Breng in kaart wie je kunt benaderen. Begin dicht bij huis en zet vervolgens steeds een stapje verder. Maak een lijst van wie je kunt benaderen en op welke plaats. Hieronder geven we je hiervoor zes tips. Ga vervolgens zorgen dat de mogelijke supporters op je lijst ook echt gaan crowdfunden.

5 manieren om supporters te vinden
1. Vertel vrienden, kennissen en familie één op één over je plan, en vraag vriendelijk of ze mee willen doen.

2. Stuur bekenden een mail en vrienden op social media een privé bericht. Vraag vervolgens of ze jouw oproep willen delen.

2. Vervolgens post je je fundingsverzoek op je website, op social media (of, helemaal fantastisch, op je eigen app, waar je ook bij kunt houden hoe de funding verloopt en geïnteresseerden mee kunt laten kijken hoe hoog de teller staat, voor apps met een speciaal crowdfunding element kijk je op www.tinyorca.com).

3. Overweeg sowieso of je je band meer bekendheid kunt geven op internet. Op indieplant.com maak je een waanzinnige bandpagina, waar je aandacht vraagt voor je crowdfunding project (nadat je je muziek, bandinfo en meer op de pagina hebt gezet). Op deze site kun je trouwens ook je cd verkopen als deze eenmaal uitgebracht is. Of zet je muziek bijvoorbeeld op je eigen youtube kanaal, waarbij je wijst op je crowdfunding project.

4. Wees creatief in het vinden van supporters. Uiteraard meld je bij optredens dat het publiek ‘mee kan werken’ aan jullie nieuwe album. Zorg dat je informatie voor enthousiastelingen bij je hebt. Deel flyers of kaartjes uit met informatie, of –lekker lowbudget- zorg dat je een lijst hebt waarop geïnteresseerden hun emailadres achter kunnen laten. Stuur kort na het optreden een mail waarin je uitlegt wat je plan is.

5. Ook heb  je websites waarop je crowdfunding projecten kunt lanceren. Dat moet je doen. Een goed platform voor muzikanten en andere creatieveling is voordekunst .nl, of kijk bijvoorbeeld op douwenkoren.nl. Een goed Amerikaans voorbeeld van een crowdfundingsplatform voor muzikanten is sellaband.com. Nadeel van online crowdfundingplatforms is dat hier vooral uitgegaan wordt van grote projecten met hoge budgets. Wij zijn juist overtuigd van de potentie van crowdfunding op een kleinschalige niveau. Dus voor ambitieuze independent muzikanten zoals jij.

Koester je supporters
Als je genoeg supporters hebt verzameld is het belangrijk dat zij betrokken blijven bij je project. Houd je (potentiele) supporters op de hoogte. Stuur nu en dan een update van je project, waarin je laat weten hoe de funding ervoor staat. En, niet onbelangrijk, laat weten wanneer je funding rond is en je cd wordt gereleased. Laat het natuurlijk ook weten als het project maar moeilijk slaagt. Misschien raken supporters gemotiveerd om een grotere bijdrage te leveren of nieuwe supporters te vinden. Laat je helpen door je fans.

Wat heb je te verliezen?
Je hebt het goede nieuws verspreid, en niet zo’n beetje ook. Als het je nu niet lukt om genoeg supporters  te laten inleggen is er geen man overboord. Integendeel, misschien is dit het moment om te beseffen dat er niet al teveel draagvlak is voor jouw muzikale uitingen. Dat is balen, maar minder erg dan wanneer je je hebben en houden op marktplaats hebt gezet om een cd te financieren die niet wordt verkocht.

Maar uiteraard gaan we uit van het betere scenario. In no time heb je je supporters bij elkaar. Je kunt een cd gaan maken. En van de opbrengst maak je er nog één. Je kunt van start gaan met de wereld veroveren. Driewerf hoera voor crowdfunding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>