Natuurlijk zit je op Facebook en ook op Twitter ben je regelmatig te vinden. Maar heb je wel eens goed stil gestaan hoe je deze platformen kan inzetten om jouw/jullie muziek nog beter onder de aandacht te brengen bij jouw fans? Of beter nog, een nieuwe doelgroep aan te boren en daardoor uiteindelijk makkelijker geld te verdienen? Vergis je niet; er komt toch wel het een en ander bij een succesvolle social media aanpak, kijken. In deze blog gaan we daarom samen kijken naar de do’s en don’ts!
Zoveel platformen, zoveel te doen! Hoe begin je?
Inventariseer! Op welke netwerken ben je al actief? Heb je al eigen pagina’s gecreëerd voor jou als muzikant of jullie als band? Hoeveel fans heb je al op deze pagina’s? En hoe worden de berichten gelezen? Wordt er gereageerd op jouw status-updates? En worden ze gedeeld? Daarnaast is het voor iedereen aan te raden om je doelgroep goed in kaart te brengen. Kijk eens met een andere bril naar je publiek. Wie komen er op je optredens af? Welke bands/DJ’s maken soortgelijke muziek, maar trekken meer publiek? Welke ‘taal’ spreekt de doelgroep en waar zijn ze online terug te vinden?
Maak een plan!
Als je goed in kaart hebt wat de huidige situatie is, welke mogelijkheden nog onbenut zijn en waar je kansen ziet, maak je een plan. Omschrijf allereerst je doelgroep. Pas dan kan je namelijk bepalen op welke sociale media je je moet richten. En wie is er verantwoordelijk voor de updates en reacties op de pagina’s van jullie band? Het is ook belangrijk om doelstellingen te koppelen aan je activiteiten. Door doelen te stellen zorg je voor focus en vergroot je de kans om succesvol te zijn. Ga hier dan ook even rustig voor zitten! Hoeveel likes wil je de volgend maand op Facebook halen? Hoeveel abonnees wil je aan het einde van het jaar hebben op YouTube?
Last but not least, wat geef jij/jullie aan je fans? Wat breng jij aan content wat fans zullen waarderen en wat mogelijk zorgt voor interesse bij andere mensen? Om je bij die laatste vragen te helpen, geven we nog even een voorzetje.
Content is king!
Om misverstanden te voorkomen is het misschien handig om eerst uit te leggen wat wij onder de term content verstaan. Content omvat alles wat je de bezoeker van je website, app of social media pagina wil laten zien. Denk bijvoorbeeld aan teksten als het welkomstwoord, een statusupdate, lyrics of een interview. Daarnaast zijn ook video’s, enquêtes, foto’s en afbeeldingen te scharen onder de term content. Of het nu om Facebook gaat of om Twitter, het gaat er bij de social media vooral om hoe je je doelgroep bereikt. Of beter gezegd; waarmee. En die informatie noemen we content.
Zoals eerder geschetst wil je jouw vaste fans wat bieden en de nieuwsgierigheid wekken van potentiële fans (de doelgroep). Houd hierbij in gedachten dat de meeste mensen online op zoek zijn naar informatie of entertainment. Hoe unieker en relevanter deze content is, hoe beter dit gewaardeerd zal worden door de ontvangers. De vaste fans van jouw band zullen het namelijk onmiddellijk willen weten als jullie de studio induiken. En als jij (backstage) beelden hebt van een optreden tijdens een festival, kan dat ook interessant zijn voor mensen die jullie niet hebben zien spelen. Omdat ze te laat waren of bijvoorbeeld bij een ander podium stonden. Daarentegen zit waarschijnlijk niemand erop te wachten om een foto te zien van het broodje pindakaas dat de bassist vanmorgen had gesmeerd.
Zorg ook dat je mensen bij je band betrekt door vragen te stellen (“Welk nummer vind jij het beste?”), gave acties te lanceren (bedenk een Haiku over onze band en maak kans op toegangskaarten) of ze mee te laten denken (“Weet jij een titel voor ons nieuwe album?”). Gebruik in al jouw updates een combinatie van tekst, afbeeldingen, geluid en/of video. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze berichten beter gelezen en gewaardeerd worden.
Aan de slag!
Je kunt alleen succesvol zijn met sociale media door het gewoonweg te doen. Kijk welke kanalen bij jou/jullie passen, proef bij andere muzikanten hoe zij dit aanpakken en test uit wat werkt. Misschien ga je een keer op je bek, maar je leert er waarschijnlijk wel van! Plan daarom ook een moment in om je aanpak te evalueren. Kijk na een paar maanden eens naar de effecten van je inspanningen. Op welk platform zijn we het meest succesvol? Hoeveel tijd kost het mij/ons? Kortom, check wat zinvol is en wat niet, pas je plan aan en ga door!
Houd onze blog de aankomende tijd goed in de gaten! Er is over dit onderwerp namelijk nog veel meer te vertellen, bijvoorbeeld hoe je als artiest YouTube succesvol inzet of de kansen die er zijn voor muzikanten op het zakelijke medium LinkedIn (ja, die zijn er ook!). Klinkt toch als muziek in de oren?
Let op … tussen de diverse social media-platformen zitten enorme verschillen. Over het algemeen is de toonzetting op LinkedIn en Twitter wat zakelijker en op platformen als Facebook, Pinterest en YouTube is deze wat persoonlijker. Zo zijn er mensen die bewust alleen kiezen voor LinkedIn en Twitter omdat ze niks willen weten over huilerige baby’s en foto’s van nieuwe gordijnen. Aan de andere kant zijn er mensen die heel visueel zijn ingesteld en dus op Instagram of Pinterest goed hun ei kwijt kunnen. Bedenk dus goed dat je vorm, toon en inhoud van je berichten aanpast aan het netwerk, zonder dat je hierbij voorbij gaat aan je eigen identiteit. Als jouw updates goed aansluiten bij je fans en de kanalen waar zij zich bevinden, is de kans op reacties en het delen van informatie veel groter.