Je eigen cd uitbrengen Stap 2: De financiën. Het hoe en wat van crowdfunding

Als je een eigen album op gaat nemen is het fijn als je een budget hebt. Zonder geld geen album. Maar als je geen budget hebt, betekent dit niet dat je je droom moet laten varen. Dan moet je deze laten crowdfunden.
De NOS melde onlangs dat opbrengsten uit crowdfunding in een jaar zijn verdubbeld. Wij zijn ervan overtuigd dat dit slechts het begin is. Crowdfunding is hot en happening.  En dat is goed nieuws, want met crowdfunding wordt het mogelijk voor creatieve geesten zonder geld, ideeën werkelijkheid te maken. Crowdfunding is niet alleen hot, maar ook bijzonder interessant voor muzikanten. Voor jou dus. Ik zal je uitleggen waarom.

Wat is Crowdfunding?
Crowdfunding is, het woord zegt het al, het laten financieren van een project (funding) door wie warm wordt van dit project (jouw crowd). In ruil daarvoor krijgt deze ‘supporter’ een stukje van het resultaat. Dat bestaat allang, zul je denken. Dat noemden we vroeger investeren. Nou nee, crowdfunding is veel laagdrempeliger én leuker.

Een crowdfundingproject opzetten in 4 eenvoudige stappen
Crowdfunding is dus op een leuke manier geld inzamelen om jouw goede idee te realiseren. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat dit goede idee het uitgeven van je eigen cd is. Jij en je band maken geweldige muziek en zouden ongetwijfeld de hitlijsten bestormen, als jullie maar net zoveel geld hadden als talent.

Het goede nieuws? Geld dat je niet hebt kun je gaan maken. Laat je cd crowdfunden! En dat doe je als volgt.

  1. Je maakt een rekensom. Je vraagt een offerte aan voor de gewenste cdproductie, zodat je weet welk bedrag je nodig hebt om je project te waar te maken (we bieden je graag een vrijblijvende offerte aan: www.decdperserij.nl/offerte).
  2. Je stelt vast hoeveel crowdfunders, hoeveel geld moeten inleggen om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld, je wilt een cdproductie van €600 laten maken en een tientje per supporter vragen. Je hebt –een kind kan de was doen- 60 supporters nodig.
  3. Je bepaald wat er tegenover het financieren van je productie staat. Gebruikelijk is het om je supporters mee te laten delen in je opbrengst, in dit geval in de vorm van je cd. Dus voor een tientje ‘sponsoring’ behoren jouw supporters tot de eersten die een gesigneerd exemplaar van jullie album krijgen. Natuurlijk waardeer jij het vertrouwen van je supporters enorm, en verdienen zij hiervoor een extraatje. Gratis naar een van jullie optredens. En, als je het helemaal bond wilt maken, verloot je onder een aantal van je supporters het voorrecht van een privé concert in achtertuin of woonkamer. Die zestig supporters heb je zo bij elkaar!
  4. Belangrijk kenmerk van crowdfunding is, en dat maakt het aantrekkelijk, dat de productie pas gemaakt wordt op het moment dat er genoeg geld is. Supporters zeggen, met andere woorden, ‘officieel’ toe dat ze mee willen betalen, maar hoeven pas te betalen als het project ook genoeg supporters heeft. Er wordt toegezegd het bedrag bij te dragen zodra de funding compleet is. Zo loopt jouw supporter geen risico en, heel prettig, jij ziet voordat je aan een productie begint, wat het draagvlak voor jouw project is!

Nu je je een plan op hebt gezet, kun je echt aan de slag gaan. Je moet supporters gaan vinden, die jouw project willen funden. Dit lijkt misschien lastig, maar in onze volgende blog geven we je tal van tips om jouw financiële doelstelling te behalen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>